uit verslag 15-05-

 Banken/ Verzekeraars


We hebben U eerder al laten weten dat de Ambtswoning-gesprekken bij Burgemeester van der Laan – waarbij de laatste keer zelfs de Minister van VenJ, Ad Van der Steur, aanwezig was - wel enig effect hebben gehad maar we zijn er dus nog lang niet.

De antwoorden die we kregen van NVB en VvV zijn beleefd… maar ze houden de boot behoorlijk af (kopiën aan het eind van dit verslag).

Positief is dat men ook vindt dat voor bedrijven er beslist een mogelijkheid moet zijn een zakelijke rekening aan te houden - en dat daarop weliswaar geen faciliteiten verstrekt worden, maar dat deze een absolute noodzaak is in het maatschappelijke verkeer.

Men vindt het voor banken ook een voordeel om duidelijk de geldstromen die privé of zakelijk zijn gescheiden te verwerken. Het is dus vreemd als banken daar moeilijk over doen.

Hypotheken blijft aanmodderen en men schermt met de zakelijke afweging die banken mogen maken om klanten wel of niet te accepteren. En dat men ook aanloopt tegen de regel van De Nederlandse Bank die onze sector nog steeds beschrijft als ‘fraude- en witwas-gevoelig’.

Met name achter dat laatste argument willen we aan – het is immers iets waar banken zich achter kunnen verschuilen als ze eigenlijk zelf niet willen. Zo’n argument moet van tafel. (zie ook de opmerkingen van Els Prins van MKB-Nederland aan het eind van dit verslag)

Verzekeringen brengen in het Amsterdamse gesprek en de erop volgende brief geen enkel nieuw standpunt in. We laten dit niet los.

Mobiele Pincode-apparatuur…

Het probleem hebben we ook in het gesprek bij Van der Laan en via MKB ingebracht maar of dat ook enig effect heeft is nog afwachten. 

Inmiddels is er ook enige beweging en diegene die wel problemen heeft om apparatuur te krijgen Bel of mail even!

Opzeggen rekening

En het gaat nog vèrder, zo meldde een lid: De huur betaalt hij nu contact omdat de ING-bank de huisbaas de bankrekening opzegde… en diens hypotheek niet wil verlengen… omdat hij huur ontvangt uit een pand wat gebruikt wordt voor een seksactiviteit… Het moet dus niet veel gekker worden!

Bitcoin.

Van de aanwezigen was er slechts één gebruiker van de Bitcoin. Een vorm van electronisch geld. In een uitspraak van 14 mei 2014 oordeelde de rechtbank Overijssel dat Bitcoin wettelijk niet als geld gezien kan worden, maar net als zilver en goud een ruilmiddel is. De Rabo-bank en DNB waarschuwen voor de flucturerende wisselkoersen en ook voor het risico dat schade dan niet te verhalen is. Over de andere kant kan een transactie ook via een betaalprovider lopen en direct in Euros op de zakelijke bank-rekening geboekt worden. Bij betaling vooraf is er dan amper een risico. Na uitwisseling van enige informatie over het werken met de Bitcoin was het geen groot onderwerp – zodra er meer interesse is nemen we een artikeltje op in de VER-mOnthly.