Invallen in bedrijven

 In Amsterdam is nu een tweede club binnengevallen naar aanleiding van ‘MeldMisdaadAnoniem’-meldingen over drugshandel. We vragen ons af of ook nader onderzoek naar de aangevers op zijn plaats is. Jaren geleden nam men ook aan dat wat klanten (en ‘klanten’) te melden hadden via Hookers ook de werkelijkheid in de bedrijven was… Ook daar was veel concurrentie-gerelateerde ruis aan de orde. Zoals van een klant die zich tekort gedaan voelt, een sekswerker die daar niet mag werken of een concurrent die je weg wil vagen… Niemand die dat kon controleren of tegengaan.

De gevolgen voor de nu aangevallen bedrijven zijn extreem, waar kennelijk geen betrokkenheid door de eigenaren met drugshandel aan de orde was. Er werd in privé-tasjes en -lockers wel drugs gevonden… maar als je in willekeurig welk horeca-bedrijf de ‘voorraad’ van personeel en de klanten aan het bedrijf toerekende kun je ze allemaal sluiten. Daar heb je amper grip op.

Dat men meldingen serieus neemt – ook die welke via M binnenkomen - is vanzelfsprekend, maar de gevolgen voor een bedrijf zijn nu zo enorm dat ook de meldingen wel eerst een nader onderzoek rechtvaardigen. Als ‘de boodschap’ aan de bedrijven de bedoeling is: die is wel overgekomen; maar hoe zou je in redelijkheid kùnnen voorkomen dat personeel, individuele sekswerkers en klanten privé  ‘iets’ bij zich hebben? We zijn héél ongerust over de gang van zaken!