Gezondheid

Niemand wil graag een ongezond leven, niemand wil een seksueel overdraagbare aandoening, niemand wil een ander ziek maken... en al zeker niet tijdens de seksbeleving en al helemaal niet bij een commercieel contact...

Primair is de prostituee verantwoordelijk voor de eigen gezondheid; werkt ze in een bedrijf dan is het de verantwoordlijkheid van het bedrijf maatregelen te nemen t.a.v. de arbeidsonstandigheden en voorlichting.

Ondernemers zijn wettelijk verplicht om een zg. vrij-veilig-beleid te voeren en in het bedrijf ook een voorlichtingsmap voorhanden te hebben. Prostituees moet hij wijzen op de map en de mogelijkheden van regelmatige gezondheidscontroles en het eventuele bezoek van de Ggd aan het bedrijf. Maar dat mag hij niet verplichten - noch dat men van de voorlichting kennis neemt; noch de prostituee tot een medische controle verplichten. Adviseren mag maar dus niet te indringend!

Er zijn soms bedrijven die adverteren met 'zc' ;fz; of met 'fzc; of gewoon 'frans tot het einde' - allemaal aanduidingen voor de klant dat onveilige seks wordt aangeboden. Dat is illegaal en tegen de vergunningvereisten. Formeel geeft het bedrijf daarmee ook aan dat hij de aanbieder is van de prostitutiearbeid - dat is ook al om fiscale redenen onwenselijk. Het leverde in Amsterdam al eens sluiting van een bedrijf op door onveilige seks aan te bevelen (eigenlijk op te leggen!).

Maar ook als het bedrijf actief veilige seks propageert dan zijn veel klanten bereid om op de kamer extra te betalen voor onveilige contacten. Sommige prostituees zijn daar gevoelig voor en nemen daarmee een zeker risico. Ook al is het een eigen afweging men kiest mogelijk onbewust ook voor een heel kostbaar contact: bv een 'gewone' hepatitus B kan er voor zorgen dat je een half jaar helemaal niets kunt verdienen omdat je daarvoor de energie mist; met en beetje pech ben je 'drager' en ben je altijd besmettelijk voor anderen. Onveilige seks is als Russische roulette' je weet nooit wanneer het raak is, met welke aandoening en met welke gevolgen... Overigens tegen de hepatitus B kun je je laten inenten - gratis bij de Ggd!

Werk veilig - volg een vrij-veilig-beleid.

Bij consequent condoomgebruik volstaat een controleprotocol van 4 controlebezoeken per jaar. Werk je veilig maar er is sprake van een risicovol ongelukje (bv een klapper) dan doe je er goed aan direct contact op te nemen met jou arts of de Ggd - daarmee spreek je af wat te doen. Het gebruik van virusdodende glijmiddelen en behandelde condooms (bv met Nonixonol 9) bieden geen bescherming voor soa; ergo mogelijk verzwakken ze de natuurlijke bescherming zodat je nog eerder een probleem krijgt.

Gezondheid is meer dan een soa; dus ook een lichamelijk en geestelijk welzijn. Als daar aanleiding voor is hou contact met de Ggd of en 'eigen' arts.

 Lees NU de eerste regel nog eens...